'Ze is onder de mensen gegaan, in Congo, in Hongarije, in Egypte, in Syrië, in Mali. Ze is er telkens in geslaagd om veilig weer terug te keren, en ze had altijd een verhaal bij zich.' Maarten Asscher in Ons Erfdeel

HOME   WERK   LEVEN   BEELD   NIEUWS   COLUMNS   AGENDA   CONTACT   EN/FR

Lieve Joris bij VPRO Boeken

GEPLAATST: 27-9-2018
Op zondag 16 september 2018 was Lieve Joris te gast bij VPRO Boeken. Carolina Lo Galbo praatte met haar over haar autobiografische boek Terug naar Neerpelt, waarin zij terugkeert naar het Vlaanderen van haar jeugd. Lo Galbo noemde het ‘een gevoelig en ook wel duister boek’.

Lees verder
 

Terug naar Neerpelt

GEPLAATST: 22-5-2018
Op 20 september 2018 verschijnt Terug naar Neerpelt. Op haar negentiende trok Lieve Joris de wereld in. Het Midden-Oosten, Afrika, Oost-Europa, Azië – jarenlang verdiepte ze zich in de levens van de mensen die ze onderweg ontmoette.
 
Lees verder
 

De poorten van Damascus in het Turks

GEPLAATST: 14-2-2017
Şam Kapıları, de Turkse vertaling van De poorten van Damascus, is net verschenen bij uitgeverij Tekin in Istanbul. Dit intieme portret van het leven in de Syrische hoofdstad behaalde vorig jaar in Nederland de zeventiende druk, met een nawoord dat ook is opgenomen in de Turkse editie.
‘Onverminderd actueel,’ schreef Koos van Dam, Nederlands voormalig speciaal gezant voor Syrië.

 


Lees verder
 

Lieve Joris in Haïti

GEPLAATST: 28-11-2016
Van 1 tot 3 december 2016 is Lieve Joris te gast op het festival Etonnants Voyageurs in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince.
Lees verder
 

Lieve Joris op Canvas

GEPLAATST: 23-10-2016
Op zondagavond 23 oktober 2016 om 20u10 zendt Canvas een portret uit van Lieve Joris in de serie Wanderlust, waarin de Pools-Vlaamse filosofe Alicja Gescinska praat met schrijvers, filmmakers en wetenschappers over wat hen beweegt. Het programma is nog geruime tijd na de uitzending online te bekijken.

Lees verder
 

Zeventiende druk ‘De poorten van Damascus’

GEPLAATST: 22-5-2016
‘Aanvankelijk zat Ahmed in een gevangenistoren in het centrum van Damascus. Daar werd op een dag een man geslagen, zo hard dat hij schreeuwde of hij levend gevild werd. Asma was net drie geworden, ze stapte met haar kleine beentjes voor Hala uit, keek over de reling naar beneden maar zei niets.’
In 1991, na de Eerste Golfoorlog, woonde Lieve Joris een halfjaar in een volkswijk in Damascus en deelde er het leven van haar vriendin Hala. Nadat haar man Ahmed om politieke redenen in de gevangenis belandde, maakte Hala kennis met de grimmige wetten van het Assad-regime.
 
Lees verder