'Ze is onder de mensen gegaan, in Congo, in Hongarije, in Egypte, in Syrië, in Mali. Ze is er telkens in geslaagd om veilig weer terug te keren, en ze had altijd een verhaal bij zich.' Maarten Asscher in Ons Erfdeel

HOME   WERK   LEVEN   BEELD   NIEUWS   COLUMNS   AGENDA   CONTACT   EN/FR

'Terug naar Neerpelt' in de eindejaarslijstjes 2018

GEPLAATST: 1-1-2019
NRC-recensenten Auke Hulst en Jos Palm kozen Terug naar Neerpelt in hun eindejaarslijstjes als een van hun vijf favoriete boeken van het jaar. Auke Hulst schreef: ‘In dit prachtig gedoseerde en gestileerde autobiografische boek keert de reisschrijver terug naar het slagveld van haar familieleven.’ Jos Palm: ‘Liefdevol opgeschreven helletocht door eigen gezinsverleden, keert Vlaamse binnenwereld binnenstebuiten.’

Lees verder
 

Lieve Joris schrijft kerstessay

GEPLAATST: 29-12-2018
Dit jaar schreef Lieve Joris het jaarlijkse kerstessay voor De Standaard. De vijf delen van het essay met de titel Bestemming Ithaka verschenen op 24, 26, 27, 28 en 29 december 2018 in de Belgische krant en werden geïllustreerd door striptekenares Judith Vanistendael.
Sinds 2000 nodigt De Standaard schrijvers, journalisten en academici uit om na te denken over hun tijd en hun tijdgenoten.

Lees verder
 

Terug naar Neerpelt genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs

GEPLAATST: 4-12-2018
Lieve Joris’ nieuwe boek Terug naar Neerpelt staat op de shortlist van de Confituur Boekhandelsprijs 2019. De andere genomineerden zijn Elvis Peeters, Jaap Robben, Peter Terrin en Peter Verhelst. Confituur is een verbond van Vlaamse kwaliteitsboekhandels. Zij bekronen elk voorjaar het beste Nederlandstalige boek van het voorbije jaar. Lezers kunnen hun stem uitbrengen op een van de genomineerden in de deelnemende boekhandels.

Lees verder
 

Lieve Joris bij VPRO Boeken

GEPLAATST: 27-9-2018
Op zondag 16 september 2018 was Lieve Joris te gast bij VPRO Boeken. Carolina Lo Galbo praatte met haar over haar autobiografische boek Terug naar Neerpelt, waarin zij terugkeert naar het Vlaanderen van haar jeugd. Lo Galbo noemde het ‘een gevoelig en ook wel duister boek’.

Lees verder
 

Terug naar Neerpelt

GEPLAATST: 22-5-2018
Op 20 september 2018 verschijnt Terug naar Neerpelt. Op haar negentiende trok Lieve Joris de wereld in. Het Midden-Oosten, Afrika, Oost-Europa, Azië – jarenlang verdiepte ze zich in de levens van de mensen die ze onderweg ontmoette.
 
Lees verder
 

De poorten van Damascus in het Turks

GEPLAATST: 14-2-2017
Şam Kapıları, de Turkse vertaling van De poorten van Damascus, is net verschenen bij uitgeverij Tekin in Istanbul. Dit intieme portret van het leven in de Syrische hoofdstad behaalde vorig jaar in Nederland de zeventiende druk, met een nawoord dat ook is opgenomen in de Turkse editie.
‘Onverminderd actueel,’ schreef Koos van Dam, Nederlands voormalig speciaal gezant voor Syrië.

 


Lees verder