'Ze is onder de mensen gegaan, in Congo, in Hongarije, in Egypte, in Syrië, in Mali. Ze is er telkens in geslaagd om veilig weer terug te keren, en ze had altijd een verhaal bij zich.' Maarten Asscher in Ons Erfdeel

HOME   WERK   LEVEN   BEELD   NIEUWS   COLUMNS   AGENDA   CONTACT   EN/FR

Lieve Joris in Frankrijk

GEPLAATST: 20-9-2014
Ter gelegenheid van het verschijnen van Sur les ailes du dragon zal Lieve Joris de komende maanden verschillende keren optreden in Frankrijk. Op vrijdag 26 september om 18u ontmoet zij de Ivoriaanse schrijver Gauz op het Festival Les Correspondances de Manosque (Provence). Op vrijdag 3 oktober om 20u30 is zij de gast van schrijver David Fauquemberg in Authie (Calvados). Op 16 oktober om 19u gaat zij onder leiding van Margot Dijkgraaf in gesprek met de Congolese schrijver Fiston Mwanza Mujila in het Atelier néerlandais, 121 rue de Lille in Parijs.

Lees verder
 

Lieve Joris ontmoet Teju Cole

GEPLAATST: 10-9-2014
Op zondag 14 september om 13u gaat Lieve Joris op het Eilandfestival in Antwerpen in gesprek met de Amerikaans-Nigeriaanse schrijver Teju Cole. Na het bejubelde Open stad verschijnt deze week Iedere dag is voor de dief, zijn roman over Nigeria’s hoofdstad Lagos.
Diezelfde middag om 14u30 houdt Lieve Joris een signeersessie in reisboekhandel Alta Via.


Lees verder
 

Frans vertaling ‘Op de vleugels van de draak’

GEPLAATST: 10-8-2014
In september 2014 verschijnt Lieve Joris’ boek Op de vleugels van de draak in Frankrijk. Sur les ailes du dragon is de negende titel van Lieve Joris die wordt uitgegeven door uitgeverij Actes Sud. Zeven van haar boeken verschenen als pocket bij collection Babel. Lieve Joris won in Frankrijk twee literaire prijzen: de Prix de l’Astrolabe voor Mali blues (1999) en de Prix Nicolas Bouvier voor Les Hauts Plateaux (2009).
Lees verder
 

Lieve Joris wint de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014

GEPLAATST: 25-5-2014
De jury van de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014 bekroonde Lieve Joris voor haar boek Op de vleugels van de draak. Uit het juryrapport: 'De VPRO Bob den Uyl Prijs gaat dit jaar naar iemand die al dertig jaar deuren voor de lezer opent die meestal gesloten blijven. Door ons een blik te gunnen in de levens van gewone en minder gewone mensen, slaagt deze auteur erin mondiale kwesties zowel inzichtelijk als invoelbaar te maken. Dat gebeurt bovendien altijd in een bijzonder elegante en verzorgde stijl.'  
Lees verder
 

Lieve Joris op VPRO Boeken

GEPLAATST: 25-5-2014
Op zondag 25 mei was Lieve Joris te gast bij Wim Brands in VPRO Boeken. Zij vertelde niet alleen over haar nieuwe boek Op de vleugels van de draak, waarmee zij de Bob den Uyl Prijs 2014 voor het beste literaire reisboek won, maar ook over haar andere werk, over opgroeien in Neerpelt, over weggaan en terugkomen.
Lees verder
 

Op de vleugels van de draak genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl Prijs

GEPLAATST: 6-5-2014
Lieve Joris’ boek Op de vleugels van de draak werd genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014. Andere genomineerden zijn: Joris van Gasteren met Het been in de IJssel, Marcel van Engelen met Het kasteel van Elmina, Raoul de Jong met De grootsheid van het al, Rudi Rotthier met De naakte perenboom en Laura Starink met Duitse wortels.


Lees verder