'Ze is onder de mensen gegaan, in Congo, in Hongarije, in Egypte, in Syrië, in Mali. Ze is er telkens in geslaagd om veilig weer terug te keren, en ze had altijd een verhaal bij zich.' Maarten Asscher in Ons Erfdeel

HOME   WERK   LEVEN   BEELD   NIEUWS   COLUMNS   AGENDA   CONTACT   EN/FR

Lieve Joris wint de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014

GEPLAATST: 25-5-2014
De jury van de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014 bekroonde Lieve Joris voor haar boek Op de vleugels van de draak. Uit het juryrapport: 'De VPRO Bob den Uyl Prijs gaat dit jaar naar iemand die al dertig jaar deuren voor de lezer opent die meestal gesloten blijven. Door ons een blik te gunnen in de levens van gewone en minder gewone mensen, slaagt deze auteur erin mondiale kwesties zowel inzichtelijk als invoelbaar te maken. Dat gebeurt bovendien altijd in een bijzonder elegante en verzorgde stijl.'  
Lees verder
 

Lieve Joris op VPRO Boeken

GEPLAATST: 25-5-2014
Op zondag 25 mei was Lieve Joris te gast bij Wim Brands in VPRO Boeken. Zij vertelde niet alleen over haar nieuwe boek Op de vleugels van de draak, waarmee zij de Bob den Uyl Prijs 2014 voor het beste literaire reisboek won, maar ook over haar andere werk, over opgroeien in Neerpelt, over weggaan en terugkomen.
Lees verder
 

Op de vleugels van de draak genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl Prijs

GEPLAATST: 6-5-2014
Lieve Joris’ boek Op de vleugels van de draak werd genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014. Andere genomineerden zijn: Joris van Gasteren met Het been in de IJssel, Marcel van Engelen met Het kasteel van Elmina, Raoul de Jong met De grootsheid van het al, Rudi Rotthier met De naakte perenboom en Laura Starink met Duitse wortels.


Lees verder
 

Spiegelprijs 2014 voor Lieve Joris

GEPLAATST: 6-5-2014
Lieve Joris won de tweejaarlijkse Spiegelprijs, genoemd naar Patrick De Spiegelaere. De Spiegelprijs is een initiatief van het Fonds Patrick De Spiegelaere, dat het werk van de overleden Belgische fotograaf in Afrika en Latijns-Amerika  wil voortzetten. De prijs bekroont initiatieven die een genuanceerde visie geven op mensen, omstandigheden, verhalen en geschiedenissen in Afrika en Latijns-Amerika.
Eerdere winnaars waren Jan Goossens (directeur KVS Brussel), Dieter Telemans (fotograaf), Filip de Boeck (antropoloog) en Sammy Baloji (fotograaf).

Lees verder
 

Lieve Joris in Knetterende Letteren

GEPLAATST: 11-3-2014
Op 8 maart 2014 was Lieve Joris te gast in het tweewekelijkse literatuurprogramma Knetterende Letteren van Cultura24. Kenneth van Zijl ging bij haar op bezoek in Amsterdam en sprak met haar over haar nieuwe boek Op de vleugels van de draak, over op reis gaan en thuiskomen.  
Lees verder
 

Lieve Joris in het Turks

GEPLAATST: 1-3-2014
De Turkse uitgeverij Tekin heeft in één klap vier titels aangekocht van Lieve Joris. Nog dit jaar zal Dans van de luipaard verschijnen, waarna ook Joris’ nieuwste boek, Op de vleugels van de draak, haar bestseller De poorten van Damascus en de verhalenbundel Zangeres op Zanzibar in het Turks worden vertaald.
Tekin Publishing House is een van de oudste Turkse uitgeverijen en heeft een klinkende reputatie op het gebied van zowel non-fictie als fictie. Sinds kort publiceert Tekin ook vertaalde boeken.

Lees verder