'Ze is onder de mensen gegaan, in Congo, in Hongarije, in Egypte, in Syrië, in Mali. Ze is er telkens in geslaagd om veilig weer terug te keren, en ze had altijd een verhaal bij zich.' Maarten Asscher in Ons Erfdeel

HOME   WERK   LEVEN   BEELD   NIEUWS   COLUMNS   AGENDA   CONTACT   EN/FR

Lieve Joris in Brussel

DATUM: 28-4-2015
Op dinsdag 28 april 2015 neemt Lieve Joris deel aan een debat in Huis deBuren in Brussel. In het kader van het Europees Jaar voor Ontwikkeling 2015 zal zij in gesprek gaan over de rol van Europa en China in Afrika met Paul Hoebink, hoogleraar Ontwikkelingssamenwerking aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Tom De Bruyn, onderzoeker aan de KU Leuven.
Moderator: Stefaan Anrys.

Datum: 28 april, 19u30 – 21u
Plaats: Huis deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

 

Lieve Joris in Istanbul

DATUM: 4-5-2015
Lieve Joris zal aanwezig zijn op het Istanbul Tanpinar Literature Festival, dat gehouden wordt van 4 tot 10 mei 2015. De Turkse vertaling van haar boek De poorten van Damascus is dan net verschenen. Dit intieme portret van het leven in de Syrische hoofdstad behaalde in Nederland zestien drukken en is volgens Koos van Dam, Nederlands speciaal gezant voor Syrië, ‘onverminderd actueel’. Het is een van de vier titels van Lieve Joris die uitgeverij Tekin aankocht; later dit jaar zal Dans van de luipaard in het Turks verschijnen.
 

Lieve Joris in Saint-Malo (FR)

DATUM: 23-5-2015
Van 23 tot 25 mei 2015 vindt in het Franse Saint-Malo het 25ste festival Étonnants Voyageurs plaats. Lieve Joris was een genodigde van het eerste uur, zij ontving er twee prijzen (Prix de l’Astrolabe 1999 voor Mali blues; Prix Nicolas Bouvier 2009 voor Les Hauts Plateaux) en werd dit jubileumjaar voor de tiende keer uitgenodigd.
Op dit festival zal Lieve Joris haar boek Sur les ailes du dragon voorstellen, dat in het Frans verscheen bij uitgeverij Actes Sud
 
 

Lieve Joris in Dijon (FR)

DATUM: 12-6-2015
In het weekend van 12-14 juni 2015 neemt Lieve Joris deel aan de derde editie van het literaire festival Clameur(s) in Dijon.

Datum: 12-14 juni 2015
Plaats: Cour de Bar (librairie éphémère), Cuisines ducales (rencontres), Bibliothèque La Nef

 

Lieve Joris in Amsterdam

DATUM: 15-10-2015
Op donderdag 15 oktober 2015 wordt in het Concertgebouw in Amsterdam het vioolconcert Scheherezade.2 opgevoerd, dat de componist en dirigent John Adams schreef voor de violiste Leila Josefowicz. Het werk is geïnspireerd door televisiebeelden die John Adams zag over de weerbaarheid van vrouwen in het Midden-Oosten. In het voorprogramma spreekt Lieve Joris over haar ervaringen in de Arabische wereld, met name over de personages in haar boek De poorten van Damascus.

Datum: 15 oktober 2015, 20u15
Plaats: Concertgebouw, Concertgebouwplein 10, Amsterdam

 

Lieve Joris in China

DATUM: 18-10-2015
Van 18 oktober tot 14 november 2015 is Lieve Joris uitgenodigd als Writer in Residence door de Faculteit Creative Writing van de Sun Yat-sen Universiteit in Guangzhou (China). Zij zal deelnemen aan verschillende workshops en readings in Guangzhou, Yangshuo, Zhuhai en Jiangmen. Een groot deel van haar boek Op de vleugels van de draak speelt zich af in China, o.a. in de buurt ‘Chocolate City’ in Guangzhou, waar Chinezen en Afrikanen handel drijven.
De vertaalrechten van Terug naar Congo, Lieve Joris’ eerste boek over Congo, zijn aangekocht door de Chinese uitgeverij Guangxi Normal University Press.
 
 

Lieve Joris in Tours (FR)

DATUM: 27-11-2015
In het weekend van 27-29 november 2015 is Lieve Joris te gast op het Festival Plumes d’Afrique in het Franse Tours. Dit festival, dat mede georganiseerd wordt door de uit Madagascar afkomstige schrijver Jean-Luc Raharimanana, brengt sinds 2002 een steeds wisselende groep door Afrika geïnspireerde Franstalige schrijvers, beeldend kunstenaars, fotografen en musici samen.
 

Lieve Joris in Peer (BE)

DATUM: 16-3-2016
Op 16 maart 2016 om 20u treedt Lieve Joris op in Bibliotheek en Cultuurcentrum ’t Poorthuis in Peer. In het kader van de lezingenreeks Planeet Utopia zal zij vertellen over haar laatste boek Op de vleugels van de draak, waarin de ontmoeting tussen Afrika en China centraal staat. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met de Mondiale Raad Peer.
Eerdere sprekers in deze lezingenreeks: Yves Desmet, Jan Hoet, Jef Lambrecht, Rudi Vranckx e.a.

Datum: 16 maart, 20u
Plaats: Zuidervest 2a, Peer