'Ze is onder de mensen gegaan, in Congo, in Hongarije, in Egypte, in Syrië, in Mali. Ze is er telkens in geslaagd om veilig weer terug te keren, en ze had altijd een verhaal bij zich.' Maarten Asscher in Ons Erfdeel

HOME   WERK   LEVEN   BEELD   NIEUWS   COLUMNS   AGENDA   CONTACT   EN/FR

Lieve Joris in Amsterdam

DATUM: 15-10-2015
Op donderdag 15 oktober 2015 wordt in het Concertgebouw in Amsterdam het vioolconcert Scheherezade.2 opgevoerd, dat de componist en dirigent John Adams schreef voor de violiste Leila Josefowicz. Het werk is geïnspireerd door televisiebeelden die John Adams zag over de weerbaarheid van vrouwen in het Midden-Oosten. In het voorprogramma spreekt Lieve Joris over haar ervaringen in de Arabische wereld, met name over de personages in haar boek De poorten van Damascus.

Datum: 15 oktober 2015, 20u15
Plaats: Concertgebouw, Concertgebouwplein 10, Amsterdam

 

Lieve Joris in China

DATUM: 18-10-2015
Van 18 oktober tot 14 november 2015 is Lieve Joris uitgenodigd als Writer in Residence door de Faculteit Creative Writing van de Sun Yat-sen Universiteit in Guangzhou (China). Zij zal deelnemen aan verschillende workshops en readings in Guangzhou, Yangshuo, Zhuhai en Jiangmen. Een groot deel van haar boek Op de vleugels van de draak speelt zich af in China, o.a. in de buurt ‘Chocolate City’ in Guangzhou, waar Chinezen en Afrikanen handel drijven.
De vertaalrechten van Terug naar Congo, Lieve Joris’ eerste boek over Congo, zijn aangekocht door de Chinese uitgeverij Guangxi Normal University Press.
 
 

Lieve Joris op het Fête du Livre in Congo

DATUM: 18-11-2015
Voor de derde keer is Lieve Joris uitgenodigd op het literaire festival Fête du Livre, dat georganiseerd wordt door diverse culturele organisaties in Kinshasa (RDCongo) en gehouden wordt van 18 tot 22 november 2015. Op verschillende plaatsen in de stad zullen schrijvers, filmmakers en fotografen uit Afrika en Europa in gesprek gaan met het publiek.
 

Lieve Joris in Tours (FR)

DATUM: 27-11-2015
In het weekend van 27-29 november 2015 is Lieve Joris te gast op het Festival Plumes d’Afrique in het Franse Tours. Dit festival, dat mede georganiseerd wordt door de uit Madagascar afkomstige schrijver Jean-Luc Raharimanana, brengt sinds 2002 een steeds wisselende groep door Afrika geïnspireerde Franstalige schrijvers, beeldend kunstenaars, fotografen en musici samen.
 

Lieve Joris schrijft Groot Dictee

DATUM: 19-12-2015
Op 19 december 2015 zendt NPO2 voor de 26ste keer Het Groot Dictee der Nederlandse taal uit, dat dit jaar wordt geschreven door Lieve Joris. Zij treedt hiermee in de voetsporen van onder meer Gerrit Komrij, Arnon Grunberg, Tommy Wieringa en Adriaan van Dis. Na Kristien Hemmerechts is zij de tweede vrouw die het dictee schrijft.
Het Groot Dictee wordt georganiseerd door de Volkskrant en de Nederlandse publieke omroep NTR en traditiegetrouw gepresenteerd door Philip Freriks. Juryvoorzitter is oud VVD-minister Annemarie Jorritsma, die burgemeester is van Almere.
  
 

Lieve Joris in Waterloo

DATUM: 9-3-2016
Op 9 maart 2016 spreekt Lieve Joris over haar boek Op de vleugels van de draak, dat in 2014 in het Frans verscheen als Sur les ailes du dragon. De avond wordt georganiseerd door L’Atelier du Voyage.
Spreektaal :Frans

Datum: 9 maart 2016
Plaats:  Salle Jules Bastin de la Maison Communale, rue François Libert 28, Waterloo

 

Lieve Joris in Peer (BE)

DATUM: 27-3-2016
Op 27 april 2016 om 20u treedt Lieve Joris op in Bibliotheek en Cultuurcentrum ’t Poorthuis in Peer. In het kader van de lezingenreeks Planeet Utopia zal zij vertellen over haar laatste boek Op de vleugels van de draak, waarin de ontmoeting tussen Afrika en China centraal staat. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met de Mondiale Raad Peer.
Eerdere sprekers in deze lezingenreeks: Yves Desmet, Jan Hoet, Jef Lambrecht, Rudi Vranckx e.a.

Datum: 27 april, 20u
Plaats: Zuidervest 2a, Peer